*

NTR Academie: Wat is echte natuur?
NPO

Wat is echte natuur?

In Nederland bestaat het niet

Alle natuur in Nederland wordt door mensen beheerd. Niet heel natuurlijk dus. Maar de herten, vogels en planten tieren er welig.

Waardering:
Lengte: 1:14 minuten

Letterlijke tekst uit de clip:

Volgens sommige mensen is ‘echte natuur’ al het natuurschoon dat Moeder Natuur zelf heeft voortgebracht. Zoals het betoverende Beekbergerwoud bij Apeldoorn. Een oerbos van wel 8.000 jaar oud met majestueuze elzenbomen, rijkelijk begroeid met vuistdik klimop. Prachtig, dat was nou echte natuur! Totdat in 1871 de boel werd gekapt, en er opeens een hoop elzenhouten fruitschalen bijkwamen.

Sindsdien is Nederland voor 100% geschapen door de Nederlanders. Zelfs onze natuur, die regelen we zelf wel. Zoals de Oostvaardersplassen in Flevoland. Oorspronkelijk bedoeld als industrieterrein, maar als de bedrijven wegblijven wordt de boel gekraakt: door watervogels, ganzen en vlinders. Dat vinden wij (natuurlijk) prachtig en we doen er nog wat edelherten bij, wat konikpaarden voor de variatie, en wat reetjes, nou veel plezier samen, hek eromheen, spoorlijn erlangs, toedels!

Deze natuur is dus door menselijk ingrijpen ontstaan. Maar ja, dat zal de dieren die daar leven worst wezen, en de planten trouwens ook. Zij genieten met volle teugen, en daar genieten wij dan weer van. Zo mooi die natuur, daar kan Moeder nog een puntje aan zuigen.

Reacties

 

ZOEK EEN CLIP