*

NTR Academie: Wat is mist?
NPO

Wat is mist?

Waterdamp die condenseert in de lucht

Mist heb je in allerlei vormen: grondmist, zeemist en ijsmist bijvoorbeeld. Dit heeft allemaal te maken met temperatuur van de lucht en de grond.

Waardering:
Lengte: minuten

Letterlijke tekst uit de clip:

Een oude, vergeten wijsheid luidt: 'Mist, dat zijn wolken die komen uitrusten op aarde.' Da's natuurlijk onzin, maar mist lijkt wel op een wolk: het zijn uiterst fijne waterdruppeltjes, maar dan niet in de lucht, maar vlakbij de grond. Hoe meer van die druppels, hoe dichter de mist waardoor je uiteindelijk ook de afslag mist.

Mist ontstaat wanneer de temperatuur van de lucht onder het dauwpunt zakt. Want dan condenseert de waterdamp in de lucht. Bijvoorbeeld tijdens een heldere nacht met een beetje wind. Door afkoeling van de grond ontstaan dan grondmist en mistbanken. Of als er warme lucht over een koude zee wordt geblazen, dan krijgen we zeemist, die vaak heel erg dik is en soms ook even aan land komt om de strandjutters in de war te brengen. Als het heel erg koud is, dan bestaat de mist uit ijskristallen: de ijsmist. Die kan weer zorgen voor aanvriezende mist, en dan heb je nog de dalmist, de regenmist en, niet te vergeten: de bloemist.

Onze mysterieuze mist komt vaker voor in gebieden met veel luchtvervuiling en smog. En tijdens Oud & Nieuw, want al die kruitdampen van het vuurwerk 

maken de oudejaarsmist pas echt pot- en potdicht. Nou ja, dan gaan we maar op handen en voeten naar huis. Wel zo veilig.

Reacties

 

ZOEK EEN CLIP