*

NTR Academie: Breien: Wildbreien
NPO

Stap 10: Wildbreien

Wildbreien, ook wel guerilla knitting of yarn bombing genoemd, is een ware trend: bomen, verkeersborden en fietsenstallingen worden opgefleurd met gebreide werkjes.

Wat is wildbreien?

Wildbreien is een vorm van straatkunst. Het is een soort graffiti, maar het is niet strafbaar. Wildbreien is ontstaan in Amerika en al snel overgewaaid naar andere delen van de wereld. Het is bij uitstek geschikt om in een clubje te doen: samen brei je lapjes om een bepaald 'doelwit' in te breien. Je kunt het overal doen en je hoeft er geen ingewikkelde steken voor te kennen: recht en averecht breien is genoeg!

Waar vind je wildbreisels?

Als je goed oplet, zie je op veel plekken wildbreisels hangen. In het Westerpark in Amsterdam bijvoorbeeld, of de beestenmarkt in Leiden. Zijn er plekken in jouw omgeving die wel een vrolijk wollen jasje kunnen gebruiken? Brei er dan zelf een!

Hoe moet je wildbreien?

Iedereen kan wildbreien! Je kunt het gewoon binnen doen.

  • Kies eerst een object wat je wilt gaan inpakken en zorg dat je weet hoe groot het ongeveer is.
  • Kies de gewenste kleuren wol en bijpassende naalden.
  • Brei verschillende lapjes of 1 lap in verschillende kleuren.
  • Bevestig je wildbreisel op het object (bij voorkeur als er weinig mensen op straat zijn).

En nu?

Je weet nu op welke manier je de wereld een beetje mooier kunt maken met wildbreien. Samen met de andere stappen uit deze cursus heb je nu een goede basis om zelf verder te gaan breien. In de bonusclip laat Emmeke zien hoe je zelf kerstballen kunt breien. Wil je je eigen creaties delen met andere beginnende breisters? Word dan lid van de Facebook-groep!

Reacties