*

NTR Academie: Houden van honden: Honden en kinderen
NPO

Stap 10: Honden en kinderen

'Een hond is leuk voor de kinderen.' Dat is zo, maar dat gaat niet vanzelf!
Het is belangrijk dat een hond leert met kinderen om te gaan (zie stap 4 over socialiseren). En kinderen moeten weten wat ze wel en niet mogen doen met de hond. Op die manier kun je ongelukken voorkomen.

Met kinderen

Het allerbelangrijkste om een beet te voorkomen, is nooit de hond met kinderen alleen laten. Jij bent als het goed is de baas over je hond, maar kinderen zijn te jong om door de hond als 'baas' gezien te worden. Bovendien doen kinderen vaak onverwachte dingen, waar de hond van kan schrikken. Dan kan hij denken dat hij zich moet verdedigen.

Blijf er dus altijd bij en let goed op de lichaamstaal van de hond. Merk je problemen, bijvoorbeeld doordat de hond weg wil van de kinderen of naar hen gromt, vraag dan hulp van een hondengedragsdeskundige.

Hondenbeten voorkomen

Het LICG heeft tien gouden regels opgesteld over het voorkomen van hondenbeten oefen ze met kinderen, eventueel eerst met een speelgoedhond.

Wat kan wel?

Natuurlijk zijn er ook dingen die kinderen wel kunnen doen met de hond: zoekspelletjes bijvoorbeeld. Terwijl je zelf de hond vasthoudt, verstopt het kind een speeltje. Daarna mag de hond gaan zoeken. Ook balletjes gooien kan met iets grotere kinderen goed. Blijf er zelf bij en vraag de hond de bal aan jou te geven. Jij geeft hem dan weer aan het kind om te gooien.

En nu?


Als iedereen weet wat de omgangsregels zijn en je hebt je hond goed getraind en verzorgd, reken dan maar dat iedereen veel plezier beleeft aan de huisgenoot op vier poten...

Reacties