*

NTR Academie: Houden van honden: Aanschaf: puppy
NPO

Stap 2: Aanschaf: puppy

Wat zijn de voor- en nadelen van een puppy en waar let je op bij de aanschaf? 

Kies je voor een puppy?

Een pup kun je helemaal zelf opvoeden en je maakt zijn hele leven mee. Maar hij kost je zeker het eerste jaar veel tijd en energie. Hij moet alles nog leren en kan de eerste tijd niet zomaar alleen blijven. En je moet zijn hele hondenleven lang voor hem kunnen zorgen.

Rasvereniging

Ga je een raspuppy kopen, dan kun je informeren bij een rasvereniging. Rasverenigingen hebben een fokreglement, waaraan de bij hen aangesloten fokkers zich moeten houden. Daarin staan regels over gezondheid en welzijn.  

Van pups met een stamboom van de Raad van Beheer is de afkomst gecontroleerd met een genetische test. Ook wordt er gecheckt op inteelt: de ouders mogen niet te nauw met elkaar verwant zijn, anders krijgt de pup geen stamboom.

Pups van internet – pas op!

Er worden ook heel veel pups aangeboden op internet. Daar moet je goed mee oppassen. Er zitten handelaars tussen die allerlei soorten pups verkopen, soms zelfs op bestelling. Van zulke pups weet je vaak niet zeker wie de ouders zijn, hoe die zijn behandeld en waar de pup is opgegroeid. Ook wordt er soms geknoeid met gezondheidsformulieren.

Ga nooit in op verkooptrucjes zoals 'op = op'. Laat je niet ompraten de pup direct mee te nemen en laat nooit een pup thuis afleveren. Dan weet je immers nooit zeker waar hij vandaan komt.

Belangrijke zaken

Pups worden ook aangeboden door particulieren, bijvoorbeeld bij mensen die eenmalig een nestje hebben en soms zijn er pups in het asiel.

Waar je de pup ook koopt, rashond of niet, je moet altijd zelf op een aantal zaken letten. Het moet mogelijk zijn om een paar keer te komen kijken, te zien waar de pups opgroeien en allerlei vragen te stellen. Een goede fokker zal ook vragen stellen, want hij wil dat zijn pups goed terecht komen.

Het is heel belangrijk dat de moeder bij het nest aanwezig is. Zo kun je zien of ze goed verzorgd is, hoe ze zich gedraagt en wat voor soort hond het is. Dat zegt iets over hoe de pups gaan worden.

Het is het beste als de pups in huis opgroeien. Daardoor wennen ze alvast aan allerlei huiselijke omstandigheden. De pups moeten nieuwsgierig en levendig zijn en niet bang voor je.

De omgeving moet schoon zijn, de pups  moeten ingeënt en ontwormd zijn en ze moeten gechipt zijn. Chippen is verplicht, en de chip moet op naam van de fokker geregistreerd zijn.

En nu?

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een volwassen hond. Daarover gaat de volgende stap.

Reacties