*

NTR Academie: Houden van honden: Gezondheid
NPO

Stap 9: Gezondheid

Honden moeten goed verzorgd worden om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven. Een aantal dingen kun je zelf controleren en bijhouden, voor andere zaken moet je naar de dierenarts.

Oren

Bekijk regelmatig de oren van je hond, zeker bij hangoren is dat belangrijk.
Ziet het oor er vies uit, stinkt het oor of krabt je hond en schudt hij met zijn kop, dan moet je naar de dierenarts.

Gebit

Laat je hond eraan wennen dat je zijn lippen optilt en naar zijn gebit kijkt. Bruine of gele plekken op de kiezen, rode randen aan het tandvlees, bloedend tandvlees of stinkende adem zijn signalen dat je naar de dierenarts moet.

Vachtverzorging

Honden met wat langer haar moeten gekamd of geborsteld worden. En er zijn ook honden die geknipt, geschoren of geplukt moeten worden. Dat kun je het beste aan een hondentrimmer overlaten. Wil je het zelf gaan doen, laat het dan eerst goed voordoen.  


Vaste prik

Honden moeten een paar keer per jaar ontwormd worden en ook behandeld tegen vlooien. En natuurlijk moeten ze worden ingeënt tegen besmettelijke hondenziektes. Overleg met je dierenarts wat voor jouw hond een goed behandelschema is en welk middel je kunt gebruiken.

Senioren

Met een oudere hond, vanaf een jaar of 7, is het een goed idee om elk jaar naar de dierenarts te gaan voor een seniorencheck. Op die manier ontdek je bijtijds eventuele ouderdomskwalen, zoals minder werkende nieren, gewrichtspijn of dementie. Met aangepaste voeding of medicijnen kan je hond met zo min mogelijk klachten oud worden.

En nu?

Hoe zit het met honden en kinderen? Daarover gaat de laatste stap!

Deze stap is tot stand gekomen met medewerking van dierenarts Hans Dekker, www.groenhorstbarneveld.nl.

Reacties