*

NTR Academie: Recreatief fietsen: Recreatief fietsen
NPO

Recreatief fietsen

Nederland is het fietsland bij uitstek en dat merk je om je heen. Iedereen gebruikt wel eens de fiets voor een ritje naar de stad of gaat op de fiets naar het werk of school. Maar ook steeds meer mensen maken in het weekend een mooie fietstocht. Wil je nu graag een keer wat verder fietsen, maar weet je niet goed hoe je dat op een verantwoorde manier aanpakt? Dan is dit iets voor jou.

Fiets checken

Voor je veilig een mooie lange route kunt fietsen is het belangrijk dat je je fiets goed checkt. Begin met je banden. Zijn ze op de juiste spanning? Te harde banden kunnen knappen, bijvoorbeeld als ze te lang stilstaan in de hete zon. Een te lage bandenspanning is echter ook niet goed, want dan krijg je snel een lekke band door scherpe voorwerpen. Daarnaast rijdt het onprettig, omdat het erg zwaar trapt. De juiste bandenspanning staat altijd aangegeven op de wang van de buitenband. De waarde is aangegeven in BAR. Bij een goede fietspomp zit vaak een meter waarop het aantal bars zijn af te lezen. Let hier goed op. Check vervolgens of de remmen in het midden staan en of ze niet aanlopen op de velg. Ten slotte kun je nog kijken of je zadel goed vast zit door eraan te trekken en duwen. Zit dit allemaal goed vast? Dan ben je klaar om te gaan!

Steeds verder

Er is niets leukers dan ver fietsen en de verleiding bestaat om direct al een flinke tocht te maken. Doe dit niet. Bouw het goed op. Rust is heel belangrijk. Niet alleen tijdens het fietsen, maar vooral ook na het fietsen. Neem dus tijdens een tocht voldoende pauze om bijvoorbeeld iets te eten of te drinken. En ga bij thuiskomst niet gelijk de volgende dag weer een grote tocht maken. Zorg dat je na een fietstocht de volgende dag niet zoveel doet en de dag daarna pas weer gaat fietsen. Op die manier houdt je lichaam het het beste vol.

Eten en drinken

Eet en drinken is heel belangrijk bij een lange tocht, maar doe dit niet zoals een wielrenner. Laat speciale dorstlessers en energierepen achterwege. Neem gewoon een bidon met water of een thermosfles met thee mee. En voor onderweg kun je een ontbijtkoek of stroopwafel meenemen. Het is wel erg belangrijk om een goed ontbijt te nuttigen. Alleen een schaaltje yoghurt is te weinig. Eet liever havermout met vers fruit. Op die manier krijg je de nodige koolhydraten en vezels binnen.

Knooppunten en GPS

Wanneer je niet goed weet welke route je moet fietsen, dan kun je gebruik maken van het zogenaamde knooppuntennetwerk dat in heel Nederland te vinden is. Aan de hand van verschillende knooppunten die aan elkaar verbonden zijn kun je een mooie lange tocht fietsen. Op een aantal plekken staan borden waarop je kunt zien waar jij je bevindt en welke nummers je moet volgen om een bepaalde route te fietsen. Die nummers vind je terug op de genummerde paaltjes langs de weg. Je hebt dan geen speciale GPS-apparatuur of zelfs kaart nodig! Bekijk de links hiernaast voor meer informatie.

Pech onderweg en kleding

Ondanks dat je van tevoren je fiets goed hebt gecheckt kan het gebeuren dat je nog met pech te maken krijgt. Zorg dan dat je in ieder geval de volgende benodigdheden bij je hebt:

  • Twee bandenlichters
  • Plaksetje met daarin: plakkertjes, schuurpapier, lijm
  • Multitool
  • Kettingponsje

Een lekke band kun je zelf plakken als je een bandenplaksetje bij je hebt. Vergeet dat dus nooit! Daarnaast is het handig om een multitool bij je te hebben zodat je onderweg zelf een los zadel vast kunt draaien of je remmen kunt bijstellen. Op een multitool zitten de meest voorkomende maten van inbussleutels en vaak ook een platte schroevendraaier. Met een kettingponsje kun je een eventueel gebroken ketting zelf repareren.

Weer of geen weer

Ten slotte is het belangrijk dat je goed let op het weer. Lijkt het te gaan regenen? Vergeet dan niet een licht regenjackje mee te nemen. Als je fietstassen bij je hebt kun je zelfs een regenpak meenemen. En ook een wat dikker jack of trui is niet onverstandig. Zodra je van de fiets stapt en je staat of zit een tijd stil, dan koel je af en kan het fijn zijn om even een jack of trui aan te hebben. Heb je dit allemaal bij je? Dan staat niets een mooie tocht nog in de weg!

Reacties

Minicursus

Recreatief fietsen

Hou je van fietsen maar heb je geen zin om een dure sportfiets aan te schaffen? Op je gewone dames- of herenfiets kun je ook heerlijke fietstochten maken!

Handige links

Bekijk ook eens

Sportief fietsen
Sportief fietsen
In 10 stappen